Kimchi - koreański sposób na piękną cerę!
Kimchi - koreański sposób na piękną cerę!
Moc warzyw w pielęgnacji cery? Poznaj działanie kimchi!
Kimchi - wartości odżywcze
Kimchi to prawdziwa odżywcza bomba. Sfermentowane warzywa są źródłem witamin z grupy B i C, minerałów takich jak magnez, wapń czy potas, a także drogocennych antyoksydantów. To właśnie dzięki tym składnikom skóra Koreanek jest pełna blasku i utrzymuje młody wygląd nawet w podeszłym wieku.
Tradycja przyrządzania kimchi jest w Korei tak istotna, że została wpisana na listę niematerialnego dziedzictwa UNESCO. Jakie warzywa znajdują się w klasycznym wariancie tej potrawy?
- Kapusta pekińska - bogate źródło węglowodanów i błonnika. Kapusta pekińska zawiera także witaminę C, K i A oraz wapń, potas i żelazo.
- Marchew - jedno z najcenniejszych źródeł beta-karotenu. Marchew dostarczy Twojemu organizmowi witaminy B1, B2, C, D i E, a także kwas foliowy, magnez, fosfor czy cynk. To warzywo zawiera także wysokie stężenie antyoksydantów
- Rzodkiew japońska - zawiera aktywne enzymy odpowiedzialne za prawidłowe trawienie. W rzodkwi japońskiej występuje także błonnik, białko, sole mineralne oraz witaminy z grupy B i C.
- Por - te niskokaloryczne warzywo dostarcza do organizmu dużą ilość węglowodanów, białek i błonnika. Por zawiera także witaminę A, C, E i K oraz kwas foliowy.
- Czosnek - zawiera wysokie stężenie witamin z grupy B i witaminy C. Jest także źródłem wielu składników mineralnych, m.in. potasu, kobaltu, chromu czy magnezu.
- Cebula dymka - cenne źródło witamin A, C, PP, B1 i B2, a także beta-karotenu i kwasu foliowego.
Zalety fermentacji
Fermentacja niesie za sobą szereg korzyści. Ten proces powoduje m.in.:
- Zmniejszenie wielkości cząsteczek surowca. Dzięki temu są one łatwiej przyswajalne przez skórę i charakteryzują się wysoką biodostępnością.
- Wytworzenie dodatkowych właściwości biologicznych ekstraktów. Jest to związane z uwalnianiem substancji aktywnych takich jak antyoksydanty, kwasy organiczne czy aminokwasy.
- Skoncentrowanie i zwiększenie siły działania związków aktywnych.
- Neutralizację szkodliwych substancji, m.in. metali ciężkich czy pestycydów.
Kimchi - wpływ na zdrowie
Sfermentowane warzywa zawierają użyteczne bakterie lactobacillus. Możesz je znaleźć również w jogurcie. Ich najważniejszą funkcją jest wsparcie zdrowej flory bakteryjnej układu pokarmowego. Wbrew pozorom stan jelit jest ściśle powiązany ze zdrowiem skóry. Jak jeszcze kimchi wpływa na organizm?
- hamuje rozwój zmian trądzikowych,
- zapobiega pojawianiu się zmarszczek,
- dogłębnie nawilża skórę,
- stymuluje barierę hydrolipidową,
- pobudza proces syntezy kwasu hialuronowego w organizmie.
Nie lubisz smaku kimchi? Nic straconego!
Chcesz korzystać z dobroczynnego wpływu kimchi na organizm, ale nie przepadasz za smakiem sfermentowanych warzyw? Sięgnij po kosmetyki zawierające biofermenty. To surowce kosmetyczne, które pozyskuje się w procesie fermentacji z udziałem bakterii lactobacillus.
Jeśli chcesz kompleksowo zadbać o cerę, wybierz płatki peelingująco-tonizujące do skóry wrażliwej z linii Tea Tree Biome Blemish Cica . Ten kosmetyk dzięki zawartości bakterii lactobacillus wzmacnia barierę hydrolipidową skóry. Ponadto działa kojąco na mikrouszkodzenia, nawilża i koi skórę, a także przywraca jej naturalne pH. To zasługa naturalnych składników takich jak hydrolat z kwiatów lawendy czy wyciąg z wąkrotki azjatyckiej.
Zapoznaj się także z innymi kosmetykami z serii Tea Tree Biome Blemish Cica i wybierz te, które odpowiadają Twoim bieżącym potrzebom. Połączenie świadomej pielęgnacji i diety bogatej w kiszonki z pewnością przyniesie efekty, o których zawsze marzyłaś!